• فناوری
  • سرگرمی


❶متن درس دوم علوم نهم (رفتار اتم ها با یک دیگر) + تمام عکس ها + دانلود PDF و Word 97-98 + عکس | درس های علوم کلاس نهم + درس دوم 


ضعف عمومی؛ علل پنهانی و راهکارهای ساده برای رفع آن
اسپیرولینا برای سلامت پوست و مو + از کجا این جلبک اعجاب آسا را بخریم؟
احکام آواز خواندن و طبل در مراسم ولادت امامان
مدل پیراهن باحجاب مناسب تولد
کشف رازهای معبد گالاپاتا راجا ویهارا (+تصاویر)
انتخابات در دهلی؛ انتخابات در تهران
چگونه یک رابطه سالم در ازدواج بسازیم؟
علایم بیماری چربی کبد و راههای درمان
نحوه خواندن نماز توسل به حضرت علی اکبر (ع) برای حاجت روایی
احکام قرض مطابق
مشخصات نارنگی | خواص کامل فیزیکی و شیمیایی نارنگی
بهترین داروهای گیاهی برای کاهش علائم PMS
غلبه بر لغزش؛ راهکارهای پیشگیری از عود اعتیاد
مشخصات فیزیکی و شیمیایی چوب درخت چنار
آرایش چشم پاستلی: یک راهنمای کامل
بیوگرافی یوسف تیموری و همسرش راپان + عکس و زندگی شخصی
چطور می توان یک دختر قوی بود؟
جشنواره کولرگازی اقساطی در کرج و تهران
گریزئوفولوین؛ داروی مورد اعتماد برای عفونت های قارچی
کنترل ساس‌ها به‌سادگی: سم‌های طبیعی و شیمیایی مؤثر
نگاهی به زندگی و آثار محمد بن منور
معرفی بهترین گوشی ها برای تولید محتوا
چگونه مریخ غیرقابل سکونت شد؟
نرخ معاینه فنی خودروها حدود ۳ برابر افزایش یافت
شخصیت واقعی خود را آشکار کنید با اینکه اول به چه کسی کمک می کنید؟
رشد واقعی صادرات غیرنفتی ایران در سال ۱۴۰۰ چقدر است؟‌
گزارش اختصاصی از دستاورد های مهم سفر رییسی به روسیه
گازپروم روسیه زیانده شد! بررسی گزارشات گازپروم
ربات انسان‌نمای ژاپنی با میخ و چکش کار می‌کند
قبرستان‌های متحرک روسیه در اوکراین واقعیت دارد؟
با بچه ای که غذا نمی خورد چه کنیم؟
با کودکی که می‌خواهد خودش غذا بخورد چه باید کرد؟
دکترین سیناترا چیست | لباس شخصی هایی که دست به آشوب و آسیب اموال عمومی می‌زنند
تاماریلو، با فواید بی نظیر سلامتی
طرز تهیه ترشی پوست هندوانه
دانلود مجموعه کامل سریال امام علی (ع) با کیفیت HD
علامت سوالی که تلسکوپ جیمز وب در فضا کشف کرد
راهنمای کامل نحوه جمع آوری خرده شیشه: تکنیک‌ها و نکات
چرا مسولینِ ما، بعد از آنکه دیگر در قدرت نیستند، تازه متوجه مشکلاتِ مملکت میشوند؟
مضرات خطرناک هویج که باعث زرد رنگ پوست و چشم انسان می‌شود
متن درس ۲ علوم نهم
Text Lesson 2 oloom9




ما در دنیایی از مواد زندگی می کنیم که ویژگی های گوناگونی دارند و به حالت های مختلفی مانند جامد، مایع و گاز یافت می شوند. برخی از آنها بلوری و برخی دیگر بی شکل اند. همهٔ این مواد از اتم ساخته شده اند. در واقع اتم ها به روش های گوناگون با هم ترکیب می شوند و یون ها و مولکول ها را ایجاد می کنند. آیا تا کنون به این موضوع اندیشیده اید ک ه اتم ها چگونه با هم ترکیب می شوند؟ چرا برخی از آنها با هم ترکیب می شوند و مولکول ها را تولید می کنند، در حالی که برخی دیگر در اثر ترکیب شدن، یون ها را تولید می کنند؟ در این فصل با رفتار اتم ها با یکدیگر و همچنین با خواص ترکیب های یونی و مولکولی آشنا می شوید.

ذرّه های سازندهٔ مواد



شکل 1 الف( اتیلن گلیکول )ضد یخ( را در رادیاتور خودرو می ریزند تا از یخ زدن آب در زمستان جلوگیری کند. ب(آمونیاک را به زمین های کشاورزی تزریق می کنند تا گیاهان بهتر رشد کنند. پ( اتانول برای ضد عفونی کردن بیمارستان ها و لوازم پزشکی به کار می رود. ت( برای اینکه مربای کدو حلوایی ترد شود، آن را قبل از پختن برای مدتی در آب آهک قرار می دهند.
ذره های سازنده این ترکیب ها، یون ها یا مولکول ها هستند. برای مثال شکر از مولکول های چند اتمی ساخته شده است؛ در حالی که نمک خوراکی از یون ها تشکیل شده است. از آنجا که ذره های سازندهٔ این مواد با هم فرق دارند، ویژگی آنها نیز متفاوت است. به عبارت دیگر ویژگی مواد به نوع ذره های سازندهٔ آنها بستگی دارد.


یون ها، ذره هایی با بار الکتریکی مثبت یا منفی اند. این ذره ها می توانند در محلول حرکت کنند و سبب برقراری جریان الکتریکی در محلول شوند. از این رو اگر یک ترکیب یونی مانند پتاسیم پرمنگنات را در آب حل کنیم )شکل ٢(، یون های سازندهٔ آن در سراسر محلول پخش می شوند و سبب رسانایی جریان الکتریکی می شوند؛ در حالی که مولکول ها، بار الکتریکی ندارند و رسانای جریان الکتریکی نیستند. حال اگر ترکیبی را که ذره های سازندهٔ آن مولکول ها هستند، در آب حل کنیم، مولکول ها در سراسر محلول پخش می شوند اما محلول به دست آمده، رسانای جریان الکتریکی نیست.



اکنون این پرسش مطرح می شود که یون ها و مولکول ها چگونه به وجود می آیند؟ چرا مولکول ها بار الکتریکی ندارند؟

داد و ستد الکترونی و پیوند یونی

هرگاه اتم ها در شرایط مناسب در کنار هم قرار گیرند، یک واکنش شیمیایی بین آنها رخ می دهد و مواد جدیدی تولید می شود؛ به طوری که خواص فراورده ها با واکنش دهنده ها تفاوت دارند.




همان طور که می بینید، فلز براق سدیم که از اتم های سدیم تشکیل شده است، با مولکول های گاز کلر واکنش داده و نمک سدیم کلرید تولید می شود. در این تغییر شیمیایی، گاز زردرنگ و سمی کلر و فلز خطرناک سدیم، به سدیم کلرید سفید رنگ تبدیل شده اند. در این نمک یون های مثبت و منفی کنار هم قرار گرفته اند.


در تشکیل یک ترکیب یونی مانند سدیم کلرید، برخی اتم ها با از دست دادن الکترون به یون مثبت )کاتیون( و برخی دیگر با گرفتن الکترون به یون منفی)آنیون( تبدیل می شوند. حال پرسش این است کدام اتم ها، الکترون از دست می دهند و کدام اتم ها الکترون می گیرند؟ ملاک داد و ستد الکترون ها چیست؟ برای یافتن پاسخ این پرسش ها، فعالیت زیر را بررسی کنید.


همان طور که مشاهده کردید، وقتی اتم های فلز کنار اتم های نافلز قرار می گیرند، اتم های فلز با از دست دادن الکترون به کاتیون و اتم های نافلز با گرفتن الکترون به آنیون تبدیل می شوند. همچنین دیدید که در مدار آخر یون های سدیم و کلرید 8 الکترون وجود دارد. بنابراین می توان نتیجه گرفت که اتم ها تمایل دارند با انجام واکنش شیمیایی به ذره هایی تبدیل شوند که در مدار آخر، 8 الکترون دارند.


ویژگی ترکیب های یونی


یک ترکیب یونی از کنار هم قرار گرفتن یون های مثبت و منفی تولید می شود. در واقع یون های با بار مخالف روی هم اثر می گذارند و یکدیگر را می ربایند. برای نمونه در نمک سدیم کلرید، یون های سدیم و کلرید بر یکدیگر جاذبه وارد .) می کنند و همدیگر را می ربایند )شکل 3 ترکیب های یونی در مجموع از نظر بار الکتریکی خنثی هستند.


برخی ترکیب های یونی در آب حل می شوند، سدیم کلرید از جمله نمک هایی است که به مقدار زیاد در آب حل می شود و در آب دریا وجود دارد.
در خاک، نمک های گوناگونی وجود دارد که هنگام بارش در آب باران حل می شوند. حل شدن نمک ها در آب، سبب تغییر در خواص فیزیکی آب می گردد. برای مثال، آب دریا در نقطهٔ بالاتری از آب خالص می جوشد و رسانای جریان الکتریکی است.

مشارکت الکترونی و پیوند کووالانسی


آب دریا ها ، رودخانه ها ، قطره های ریز باران، بلورهای شفاف یخ، دانه های سفید برف، بخار آب و ابرها همگی شامل شمار بسیار زیادی از مولکول های آب هستند. این مولکول ها از اتم های اکسیژن و هیدروژن تشکیل شده اند


هنگام تشکیل مولکول ها ، اتم ها به جای داد و ستد الکترون، با یکدیگر مشارکت الکترونی انجام می دهند؛ به طوری که در اثر این مشارکت هیچ یک از اتم ها الکترونی از دست نمی دهند یا به دست نمی آورند. بلکه، تعدادی از الکترون های خود را با یکدیگر به اشتراک می گذارند. در شکل 6، چگونگی اشتراک الکترون های اتم های هیدروژن و اکسیژن در مولکول آب نشان داده شده است.

وقتی که اتم های دو نافلز کنار یکدیگر قرار می گیرند، یک مشارکت الکترونی بین آنها رخ می دهد. در این حالت اتم ها با هم ترکیب می شوند و پیوند کووالانسی تشکیل می دهند. برای مثال، در مولکول آب دو پیوند کووالانسی وجود دارد. هر پیوند کووالانسی شامل دو الکترون است که اتم های هیدروژن و اکسیژن به اشتراک گذاشته اند.

مشارکت الکترونی گسترده تر



در مشارکت الکترونی و تشکیل پیوند کووالانسی، برخی اتم ها با تعداد پیوندهای کووالانسی بیشتری به یکدیگر متصل می شوند. برای نمونه در مولکول اکسیژن، اتم های اکسیژن با دو پیوند به هم متصل شده اند.
همچنین وقتی اتم ها باهم ترکیب می شوند، برخی مانند اتم هیدروژن فقط یک پیوند می دهند؛ در حالی که برخی دیگر مانند کربن، اکسیژن و نیتروژن می توانند بیش از یک پیوند تشکیل دهند. در شکل 7، مولکول های کربن دی اکسید و متان با استفاده از مدل نشان داده شده است.

  • فناوری
  • سرگرمی

لطفا نظر خود را درباره مطلبی که خوانده‌اید، بنویسید...
نام شریف شما :
آدرس ایمیل:
مطلب :
کپی از مطالب این سایت تنها با ذکر فاتحه رایگان است
مجله تفریحی، سرگرمی و اطلاع رسانی   Natilos.ir © 2024 - 2015
V 9.8